laupäev, 17. veebruar 2018

Sõbranädal; õppekäike; vahvat tundides; osalemine võõrkeeleliselt; Leedu Vabariik 100 - TAG 12.02-16.02.2018

Albert Camus on öelnud: "Ära kõnni mu ees, ma ei pruugi järele tulla. Ära kõnni mu taga, ma ei pruugi ees astuda. Kõnni mu kõrval ja ole lihtsalt mu sõber."
Just sellist kõrvuti kõndiva sõpruse tähistamist  võis näha viimasel koolinädalal artelaste tegemistest - milleks tähistada ühte sõbrapäeva, kui võib viia läbi sõbranädala ning tegemist jagus igasse päeva üsnagi priskelt.
13.02 toimus esmakordselt 4.-6. klassidele suunatud juuniorite playbox, mis oli
muljetavaldavalt meeleolukas. 7.c klassi õpilane Eliise kirjutas ürituse kohta järgmist: " Võistluse pani kinni 4.c klassi tüdrukute grupp, kes esinesid kavaga "What Does the Fox Say". Auhindu jagati erinevates kategooriates: silmapaistvate esituste eest 6.b ja 6.c klassile, erilise aktiivsuse eest 4.a klassile, neil oli viis etteastet. Parima näitlejatöö eest premeeriti köstrit - Rauno 6.c, kostüümipreemia said Verka Serduchka ja tema sputnik, kummalise jume auhind läks 6.a kummikarule. Üritusel osalesid kõik 4.-6. klassidele klassid, sest see oli neile kohustuslik. Päris paljud tulid ka oma lemmikutele kaasa elama ja pöialt hoidma, et neil hästi läheks. Juunioride Playbox oli väga äge ja põnev." 
14.02.  oli koolis traditsiooniline rooside
kinkimine ja sõbralaat, kust sai osta ühteviisi maitsvaid maiustusi ning omaloomingulisi mittesöödavaid esemeid. Ka liikusid postiljonid, kes jagasid sõbrakaarte, mida õppurid üksteisele kirjutasid. 
15.02 oli hommikul traditsiooniline raamatute kinkimine teabekeskusele. Kooli lugemisvara täienes taas mitmete huvitavate teostega, mis kõik lehitsemist ja tutvumist ootavad.
Õhtul aga oli 7.-12. klassidele oodatud suursündmus - iga-aastane playbox, mida on
koolis läbi viidud juba - tsiteerides kooli vanimaid töötajaid - tont teab kui kaua. Teemaks oli sedakorda Eesti Top ning esikoha napsas enesele 7.b. Publiku lemmikuks valiti 8.a. 
16.02 toimus  tuduriieteteemaline kostüümipäev ning pildistamine südametenurgas.
Ometigi polnud need ainsad tegevused, mis viimasel nädalal teoks said.
Näiteks 6.c klass käis õppekäigul Loodusmuuseumis, kus tutvuti geoloogiaga - mikroskoobis uuriti kivimeid ja pärast pidi saadud teadmiseid ka paberil rakendama. 
1.c ja 1.v olid "Kiikhobu" lasteaias vastlapäeva tähistamas. Kokkutulnutel oli palju tegemist: tuli abistada eidel oasuppi keeta ehk ube ükshaaval lusikal potti kanda, mängusigu hokikepiga põllule
ajada, ämblikuvõrgust läbi ronida, sest naised ei tohtinud vastlapäeval kududa, mäeliugu lasta, kaaslast kelguga sõidutada ja seale saba joonistada. Kehakinnituseks pakuti teed ja küpsist. Puna põskedele ja liug laskuma! 
Esimeses klassis on oluline õppida tähed selgeks. Kuid vahel tuleb õppida ka teistsuguseid tähti ning sellega tegeles just 1. c klass, kellel  oli taaskord teistmoodi koolipäev. Teemaks oli "Tähed meie ümber". Eesti keeles loeti juttu "Kuidas tekkisid tähed". Selle põhjal koostati jututähed. Lapsed tegid tähelipikutest taevatähtede nimetusi ja kirjutasid endi eesnimetähti ehk siis kirjatähti.
Matemaatikas meisterdas igaüks jõulutähe. Tehti katset, mis juhtub meritähega, kui ta ujuma panna. Volditi tähejalad keskele ja vees need avanesid. Vau efekt oli tore. Lisaks uuriti rahatähti. Võrreldi paberrahade suuruseid ja müntide eripära, et ka pimedad neid ära tunneksid. Tund andis õppuritele palju juurde. 
Anna Danilson 7.a klassist osales teist korda vene laulude festivalil Pärnu Ühisgümnaasiumis. Sellel aastal oli esinejaid 32 koolist. Osa võtsid ka Jurmala kooli õpilased Lätist. Annale olid esinemisel abiks klassiõed. 

Vene laul on eesti õppekeelega koolide vanemate klasside õpilastele mõeldud festival, mis toimus neljandat korda tänavu 15. veebruaril ja oli pühendatud Euroopa kultuuripärandi aastale.

Reedel aga tähistati lisaks kostüümipäevale Leedu Vabariigi 100. sünnipäeva. Kooli teleris jooksis selleteemaline slaidiesitlus, õpetajatele tehti ülesandeks lasta Leedu hümni ja lugeda ette Leedu poetessi Aldona Rubinskytė-Kalmi luuletust
"Minu sünnimaa". 9.b klassi õpilased olid aga saanud ülesandeks uurida erinevate Leedu teadlaste ja kultuuritegelaste, sportlaste ning muusikute kohta infot ning teha seejärel lühitutvustused. Kõik need kokku aga on üks osa TAG-i ühiskingitusest EV 100 "100 kaunist koolihetke".
See on aga hea hetkpunktipanekuks, sest järgmine nädal on suure juubeli nädal ning kannab eneses tõsiselt auväärseid tegevusi.

Kommentaare ei ole: