reede, 27. september 2019

Noortelaagrist; lahtiste uste päevast; tuletõrjeõppusest; maailmakoristuspäevast; ilusa käekirja nädalast; huvitavatest tundidest - TAG 03.09-27.09.2019


"Me liigume edasi, avame uusi uksi ja teeme uusi asju, sest me oleme uudishimulikud ning seesama uudishimulikkus suunab meid uutele radadele," ütleb Walt Disney 1955. aastal.
Ning tõepoolest peab see paika - uudishimulikkus on alati olnud üks osa õppeprotsessist, mis paneb õpilase kaasa elama, kogemusi omandama, uudistama, põnevusega koolielust osa võtma. Nii nagu varem ja ilmselt ka edaspidi.  September on olnud ühtepidi sisselamiseks ja teisalt ka taas uudse kogemiseks, uutele radadele minekuks
Näiteks muutis TAG sellel aastal uute gümnasistidega seotud traditsiooni - pika ja mõnes mõttes tüütu rebastenädala asemel toimus 10. klasside ja organisaatorite ning osade 12. klasside õpilaste käe all hoopiski sõpruskohtumine Kloogaranna Noortelaagris, kus võeti mõõtu spordis, mälumängus, anti rebasevanne, tutvuti gümnasistide, klassijuhatajate ning kaasõpilastega. Vahva ja tegemisohtra päevaga jäid kõik asjaosalised rahule.
Uus õppeaasta nõuab lahtiseid uksi ning 17.09.2019 said lapsevanemad kohtuda taas õpetajatega, arutada kooliga seotud asju, tutvuda uute klassijuhatajatega või arutada juba tuttvate õpetajatega jooksvaid küsimusi. Samuti oli võimalus müüa koolivormilaadal õpilase väikseks jäänud rõivaid.
Sama päeva hommikul aga toimus iga-aastane tuletõrjeõppus, kus vaadati koolipere oskusi evakueerumisel. Õppus tekitas palju elevust nii õpilastel kui õpetajatel ning artelastel tuli lisada teadmistekontole (vana)uusi kogemusi.
On loomulik, et teadlik õpilane osaleb ka sellistel tegemistel, mille ette saab liita sõna  maailma.
Sest tõepoolest, ka maailmakoristustpäevast võtsid artelased osa, sest see on loomulik - väikestest asjadest saavad alguse suured teod ning väikest prügi koristades muutub kodu ja kogukond kindlasti paremaks ja puhtamaks.
2019. aastat iseloomustab märksõna eesti keele aasta ning tänavu tähistab TAG koolipere eesti keelega seotust Ilusa Käekirja Nädala raames
toimunud käekirjavõitslusega. Õpilased vanuseastmes 4.-12. klassid kirjutasid tänavu 90. sünniaastapäeva tähistanud Lennart Meri peateosest "Hõbevalge" keeleteemalise katkendi ning asusid käekirjaliselt võistlustulle. 

6. c klass aga tegeles lehelugemisega - sõna kõige otsesemas mõttes. Üllatav oli tõdeda, et nii mõnigi laps tegi seda esimest korda elus. Tuli lugeda uudist, leida enda jaoks huvitavaid fakte ja mõistkleda, miks on pildid  lugude juures head. 
Neljapäeval tähistasid keelesektsioonid Euroopa keelte päeva, kuulates tuntud lastelaulu "Pipi" erinevates keeltes. Võistluse tulemusi pole veel teada. 
Reedele pani punkti Euroopa spordipäeva tähistamine, kus artelastel tuli teha metaskõnd, minna Sütiste Lamekale ja poseerida foto jaoks; jõuda Vanakale ning teha sealt huvitav laskumine ja seda ka filmida. Kuna montaažitööd on veel poolikud, siis avaneb võimalus lustakaid langemisi näha edaspidistes sissekannetes.
Aga ootamas on meid septembri lõpp mihklipäevaga, peagi uksele koputav õpetajatepäev ning mis seal salata, ka sügisvaheaeg hakkab vaikselt paistma.
Seniks aga lustlikke sügisesi lugemisi ja mõttemõlgutusi.
Iva nevhiki yakanaka!

Kommentaare ei ole: