laupäev, 10. veebruar 2018

Tartu rahust; sportlikud võidud; lugemise lugemine; kohtumine kunstnikuga, õppekäik Toompeale, Küberpähklist, e-tunnist - TAG 29.01-09.02.2018

Küünlakuu, sudenkuu ehk hundikuu, vastlakuu, kassikuu, pudrusöömise kuu, radokuu,  külmakuu, lumekuu, tuisukuu, lihaheitekuu - kõik need veebruari nimetused erinevates maapiakdes väärvivad oma nime, sest on olnud nii tuisku kui külma, raju kui küünlapäeva, mille järgi öelnud vana eestlane, et talve süda sai murtud. Ja hoolimata sellest, et tali tuli ja enüüd juba mitut aega ennast rõõmsalt paugutanud on, tegutseb me koolipere  kärarikkas rüsnas igapäevaselt küll õppides ja muul viisil kogemust saades. Mida ongi hea alljägnevalt jälle kajastada.


Tartu rahu 98. aastapäeva puhul rääkisid gümnasistid 10.a-st ja 10.b-st klassist  eakaaslastele koolinoortest, kes osalesid Eesti
Vabadussõjas: kuidas neid  ettevalmistati ja  mis pärast sai    Lähemalt räägiti Anton Õunapuust kui skautluse rajajast ning ja Reaali Poisist - õppursõdurite monumendist Tallinnas, mis  on  pühendatud Vabadussõjas langenud Tallinna õpetajatele ja õpilastele.

05.-07.02    viisid  spordiklubi Nord treenerid kõikidele Arte ja Mustamäe Reaalgümnaasiumi 1.-4. klasside õpilastele  tervisepäeva "Kõik liikuma" raames läbi mitmeid erinevaid treeninguid, mille eesmärgiks oli tutvustada lastele sobivaid lõbusates vormides konkreetseid spordialasid. Iga klass tegi tund aega ujumist, korvpalli, tantsu ja sportaeroobikat. C-klassid käisid kõrvalkoolis judot proovimas. Lastel oli lõbus küll.

06.02.  oldi taas kolme seltskonnaga Kännukuke raamatukogus Mustamäe koolide  7.-9. klasside
õpilastele suunatud  noortekirjanduse mälumängul. Parimaid teadmisi ilmuta meie koolist üheksandike ühendus nimega IMUL kooseisus Getter, Kirke ja Helene, kes tõsiselt tihedas rebimises paremuselt 6. tulemuse tegi.
Lugemine loeb! 

07.02. kohtusid aga Nurmenuku raamatukogus 11. klasside õpilase kunstnik Andro Kööbiga, kes kõneles oma elust ning teekonnast kunstnikuks saamiseni. Kunstniku puhul ei olnud valik raske, sest esimesest klassist alates tegeles ta kunstiga. Peale põhikooli läks Kööp õppima tarbekunsti.
Hiljem selgus, et teistele riideid õmmeldes ta ära ei ela ja otsustas minna üle arhitektuuri ning sisekujunduse peale.  Tänaseks päevaks on ta kujundanud väga paljude Eesti jõukamate inimeste kodusid ning teinud sisekujundustöid ka välismaal.  Praeguseks on Andro Kööp otsustanud tegeleda maalimisega ehk olla vabakutseline kunstnik.  Kunstniku mõtetest ja lusungitest jäi kõlama: " Tehke alati seda, mida armastate ning pange sellesse kogu oma hing."

Samal ajal, kui üks osa gümnaasiumist kunstnikuga kõneles, sai 12.a aga jällegi muul mole targemaks. Nimelt külastas peagi abituuriumi eksamikuumusesse sukelduv klass Riigikogu, kus  täiendati teadmisi  ühiskonnast ja seadusandlikust võimust. Giidiks oli noorim saadik hr. Jaak Madison, kes tutvustas noortele Toompea lossi ning rääkis lähemalt riigikogulase tööst.  Kuulati-vaadati infotundi, kus küsimustele vastasid peminister Jüri Ratas, justiitsminister Urmas Reinsalu ning välisminister Sven Mikser. 
Poliitika keerukusest sai mõnigi tahk selgemaks. 

08.02 aga toimus 8. b-l omamoodi tund. E-ajastu võimaldab perioodiliselt kohutuda selliste oma ala nimekate tegelastega, keda muidu saab pigem näha televiisoris ja raadios rääkimas. Nimelt oli 8.b osaline e-tunnis Jüri Kuuskemaaga, kes kõneles hariduse arengust kunagises Tallinnas. Pisut tehniliste viperustega, kuid siiski igati edukalt toimunud virgutav vahepala andis uusi ja huvitavaid mõtteid ning kogemusi. 

09.02 võttis 8.c osa Küberpähklist. Veebruar on  teatavasti Euroopas digitaalse ohutuse teadlikkuse tõstmise kuu - toimuvad mitmed üritused, seminarid, et arutada olulisi infotehnoloogia ühiskonda arenguid puudutavaid küsimusi.
Enamik ju tänapäevastest inimestest puutub kokku sotsiaalmeedia, petukirjade, privaatsuse hoidmisega ja  vajavad teavet, kuidas suurenevas tehnoloogiakasutuses ohtudega edukamalt hakkama saada. Küberpähkli uuringut korraldatakse Eestis juba neljandat aastat, kuid esmakordselt on see kättesaadav internetist tervele elanikkonnale 10. aastast alates, täpselt terve kuu vältel 15.01-11.02.2018. Uuringus osalesid 6.-9. klasside õpilased ja nende vanemad.
Järgmine nädal aga kannab eneses sõbranädala ainest ning tähistab väärikat 100. sünnipäeva Leedu Vabariik. Nendest aga juba järgmisel korral.

Kommentaare ei ole: