laupäev, 13. oktoober 2018

Vabaõhumuuseumist, rebaseks löömisest*, noorteprogrammist jpm -TAG 08.10.-12.10.2018

Eelviimane nädal enne sügisvaheaega  märkis enese artelaste kroonikasse selliselt:
Kõik kolmandate klasside õpilased käisid 8. oktoobril Vabaõhumuuseumis vana aja kooli teemalisel üldõppepäeval. Muuseumis toimus Kuie vanas koolimajas koolitund aastast 1910. 
Õpilased istusid koolipinki ja koolipreiliga koos harjutati selget ja hoolsat veerimist, krihvliga kirjutamist, rehkendamist - just nii nagu koolipreili nõudis.
„Kasvatamise kasu peab olema, et lapse süda saab haritud, wiisaka olemisele õpetatud koolis ja kodu“ oli mõtteteraks, mis üldõppepäevast lastele eriliselt meelde jäi. 
Lisaks õpiti tundma vana aja arhitektuuri ja selle aja inimeste eluolusid.
Kaasa võetud kompasside ja puudel-kividel kasvavate sammalde abil määrasime  ilmakaari, tuletasime meelde puuliike ning tutvusime  Vabaõhumuuseumi taimestikuga. Sügiõhust küllastunud lastele meeldi õppepäev väga.
Üldjoontes on tavaks saanud, et kui kooliaasta on igati sisse kõnnitud, ristitakse gümnasistideks värsked kümnendikud. Erandiks ei olnud seegi aasta. 
Esmaspäevast neljapäevani kestnud rebaseks olemine, mis päädis mitmete võistlustega neljapäeval võimlas, kandis endas taas märksõnu nagu mitmekülgselt omanäoline, harjumatult pentsik ja ootamatult naerurohke. Rebased oli lõbusad ja päev elamusterohke.
Tänapäevane koolielu nõuab väga eripalgelist lähenemist ning 7.c klass õp Langi juhendamisel osales SA Archimedes noorteagentuuri programmis „Hooliv klass“. Kahepäevasest kogemus-ja aktiivõppest koosnenud väljasõit oli vägagi õpetlik ja õppuritele huvitav. 
„Hooliv klass" on spetsiaalselt koolidele mõeldud
sekkumisprogramm, mis aitab astuda vastu igapäevastele väljakutsetele, mis on seotud meeskonnatunde, suhete loomise ja hoolimisega klassikeskkonnas, koolis ja ühiskonnas laiemalt. 
Programm sisaldas mitmeid mänge ja tegevusi, mille peaeesmärgiks oli kaaslast märgata ja temasse heatahtlikult suhtuda. 
Alguse said ka mitmed tegemised, millest aga saab lugeda järgmise nädala sissekandes - siis kui artelased lähevad esimesele väljateenitud pausile. 
Head eelkolletamispäeva!**
_____________________________________
*Rebaseks löömine
** Kolletamispäev

Kommentaare ei ole: