laupäev, 8. detsember 2018

Põnevatest külalistest; võõrkeelsetest saavutustest, jõululoteriist- TAG 03.12.-07.12.2018

Detsembri algus vääris igati oma talsikuist nimetust, sest koolinädalat kroonisid väheldased lumesajud ning agarad asjatused. 
Esmaspäeval, 03.12.2018 süütasid õpetajad 2. tunni ajal küünlad ja lugesid ette spetsiaalselt jõuluaja alguseks kirjutatud lühijutu "Jõul ja Näär".  
Samal päeval käisid 6.b ja 6.d klassidel  külas ajateenijad 1JVBr-ist Staabi- ja Sidekompaniist,
kes tutvustasid õpilastele elu ja olu Eesti Kaitseväes. Õpilastele meeldis sõduritega aega veeta: "Me saime proovida neid veste ja saime nende toidud endale," laususid kuuendikud. Järgmistesse tundidesse saabusid õpilased väga elevil olekuga ning demonstreerisid kingituseks saadud sõjaväetoite ka õpetajatele. 
Eriliselt askeldusterohkeks kujunes aga neljapäev, 6. detsember, kui toimus Artes traditsiooniline heategevuslik jõululoterii. Seekord toetati loteriist saadud tuluga Tallinna Loomaaias elavat kodukakku ning  projekti "Märka ja aita". Päev oli täis siginat-saginat, pikki järjekordi, röömsaid üllatushõikeid ja säravaid silmi, sest iga loos ju võitis. Loterii meeskond tänab  kõiki, kes andsid oma panuse loterii õnnestumiseks: õpilasi, õpetajaid ja Arte Õpilasesindust. 
Samal ajal osalesid osalesid Hugo 7.a-st ja ja Amir Duishvili 7.b-st Tallinna koolide 7. klasside õpilastele korraldatud aineviktoriinil. Sel aastal oli teema USA linnad (Los Angeles, San Fransisco, Seattle) – kultuur, ajalugu, geograafia, vaatamisväärsused. Viktoriinil osales 32 võistkonda. Meie kooli võistkond jagas 7.- 8. kohta koos Tallinna Järveotsa Gümnaasiumiga. Auhinnalisest 6. kohast lahutas neid vaid üks punkt. Palju õnne Hugole ja Amirile! Neid
juhendasid õpetajad Maire Purm ja Tiia Eikla
Samuti neljapäeval osales 8.jp klass lõimingus bioloogia ja ingise keelega rahvusvahelisel UNESCO ühendkoolide Läänemere Projekti korraldatud rahvusvahelisel Läänemere veebiviktoriinil. Lisaks inglise keele oskuse arendamisele võimaldas veebiviktoriin arendada õpilaste iseseisvat info otsimise oskust, mille abil saab osaleja iga kord veidi paremaks uurijaks. Korraldajate lootus on ka tekitada huvi teadlaskarjääri vastu ning kasvatada õpilaste keskkonnateadlikkust. 
Ka Skype raamatuklubi leidis aset just neljapäeval, 6. detsembril, kui  toimus tore ettevõtmine 9.-11. klasside õpilastele. Teistkordselt osalesid meie õpilased Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonna Skype raamatuklubi projektis. Kokku said “Skype raamatuklubis” kokku Tallinna Arte Gümnaasiumi 9.-11. klasside õpilased ja Elise Smiths Skole (Aarhus, Taani Kuningriik) 9. klassi õpilased. Eesti õpilased kogunesid kohtumise ajaks Tallinna Keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonda
(Liivalaia 40) ja Taani õpilased DOKK1 raamatukokku Aarhusis. Koos vesteldi Rein Raua romaanist "Rekonstruktsioon", mille üle oli koos kirjandusõpetajatega eelnevalt arutletud. Loeti ette lühike katkend mõlemas keeles. Üks küsimustest, millele vastust otsiti, oli see, kas tõlkides võib kirjaniku mõte siiski kaduma minna. Kohtumisel kõneldi inglise keeles. Õpilastele tundus taoline teistmoodi arutelu väga omanäolise ettevõtmisena. 
Selle poolaasta lõpuni on jäänud kaks nädalat, kuid mida sinna sisse ära kõik ei mahu - jõulupeod ja kontserdid, piparkoogid ja maiustused, kingid ja kuusepuud ning sellest osaliselt juba järgmisel korral, seniks aga - lugemusteni!!! 

Kommentaare ei ole: