laupäev, 7. november 2015

Edulugu; etluskonkurss; isadepäev; õppekäigud, robootikatund - TAG 02.11.-06.11.2015

 
Hingedeajaga alanud novembri esimene nädal tõi taaskord artelastele tegemist ning aktiivseid talitusi.
 
 
Meenutus kevadisest õppeaastat kokkuvõtvast tänuüritusest
 
Suure rõõmuteatena tuli meie koolile tunnustus projekti „Me armastame Eestimaad" edulooga. Selgus, et Harjumaa kolme parim eduloo hulka valiti Tallinna Arte Gümnaasiumi ja Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumi koostööprojekt „Me armastame Eestimaad“. “Ettevõtliku kooli” edulugude vabariiklikule konkursile saadeti üle 90 eduloo. Koostööprojektiga saab tutvuda alljärgnevalt lingilt: https://koostegemised.wordpress.com/


Üks võrdlemisi sihikindlalt järgitud tavasid TAG-s on olnud etluskonkursid, millest pole osavõtt just  kõige esinejaterohkem, kuid see-eest seda nauditavam. Etluskonkurss on omanäoline sissejuhatus ülelinnalistele etlusüritustele. Peagi on tulemas Lydia Koidulaga seotud konkurss ning tavaliselt on sellel üritusel lisaks Koidula loomingule veel ühe eesti luuletaja loomingu esitamine. Sellel aastal oli Koidula kõrvale toodud Merca luuletused. Esinejad pidid esitama peast ühe vabalt valitud Koidula või Merca luuletuse ning said lisaks veel ühe luuletuse, millega neil oli aega tutvuda 5 minutit ning siis see ette kanda. Esinejad olid: esimeses vanuserühmas (4-6 kl)  Anton Jääger 4c, Rauno Koppel 4c, Greete Anni 5b, Demi Lillinurm 5b ja Hanna-Maria Sibul 5b; teises vanuserühmas (7-9 kl) Helene Mander 7a, Laura Tammsaar 7a, Liisi Laus 7a, Eliasabeth Värno 7a, Hanna-Maria Rool 8a, Sigrid Salundo  9a, Ly -  Marleen Valm 9a, Annabel Kilk 9b; gümnaasiumis Sofia Kruusalu 11b; Jekaterina Trumm11a.

 
 
Esimeses vanuserühmas võitis Hanna-Maria Sibul, kes esitas Merca luuletused "Targad hiired" ning "Teelaul".
 
 
 
Teises vanuseastmes võitis Annabel Kilk, kes esitas Koidula luuletused "Kadunud" ning "Linnulennult".
 

Gümnaasiumis võitis Jekaterina Trumm Merca luuletustega "Siberi pelmeenid" ja "Armastus".
 
 
 
 

Novembri teine pühapäev on teadupärast isadepäev. Et pidada meeles meie õpilaste isasid, toimus teovõimas isadepäeva tähistamine. 05.11.2015  oli  tore tervituskontsert, pärast mida  asusid isad, vanaisad ja lapsed koos igasuguseid asju tegema. Sai sportida ja meisterdada. Lapsevanemad Ago Argel, Mart Potter ja Indrek Pajus juhendasid animatsioonide, mängulise programeerimise ja muusika töötuba.






 
 
Ning taas käisid koolilapsed oma klassidega põnevatel õppekäikudel. Nt 3.d klass käis 2. novembril õppepäeval Nõmme Loodusmajas. Õppeprogramm "Loomariik" andis õpilastele loomade kohta õpetusi ja uusi teadmisi küllaga. Loodusmaja elavnurgas said lapsed teha lähemalt tutvust põnevate loomadega
 
 
 

06.11.2015 viibis Arte gümnaasiumi 6b Eesti Arhitektuurimuuseumis omalaadsel näitusel "no pain no game" kirjanduse ja kunstiõpetuse lõimng-õppekäigul, kus tutvuti väga iseäralike mängudega. Nelja rühma jagatud õpilased said ülesandeks katsetada kümme minutit erinevaid mänge ning seejärel simuleerida mängude messi, kus tuli oma grupi katsetatud mängu teistele gruppidele tutvustada ja nö maha müüa. Õppekäik oli informatiivne ja meeleolukas.
 
Lisaks said õppurid tutvuda ka Rotermanni soolalao keldris asunud õpilastööde näitusega, mis oli samuti mängukeskne. Välja olid pandud parimad tööd.
 

 







 
Lisaks tasuks tutvustada Arte gümnaasiumi
ühte vahvat valikkursust gümnasistidele, kus saab näha mõndagi põnevat. Nimelt toimuvad robootikatunnid, kus õpilased saavad oma käega meisterdada valmis liikumisanduritega roboteid. Õpilaste juhendaja Tiit Kobrusepp tutvustab oma ainet järgmiselt:
"Robootikat ning mehhatroonikat õpetatakse TAG.-is gümnaasiumi astmes valikkursuse raames. Rühma suurus 10- 14 õpilast.
Õppevahenditeks on Lego Mindstorm robotid ning oleme rentinud ka Kodulabori roboteid.  Hetkel olemas meie koolil üks komplekt.
Esimesel poolaastal kasutame Lego roboteid ning graafilist programmeerimiskeelt.
Teisel poolaastal õpime samade robotite peal tundma NXC programmeerimiskeelt
Kolmandas tsüklis on plaan kasutada juba kodulabori roboteid ning õppida tundma C- programmeerimiskeelt. Oleme endale ostnud ka Arduino roboteid, mis on hobikautajate hulgas populaarseimad.
Töö käib paaritööna, siis on õpilased veel piisavalt hõivatud. Igal paaril on oma robotikomplekt, mis on nummerdatud. Lisaks baaskomplektile on iga nelja õpilase kohta ka üks lisakomplekt.
Õppematerjalidest on kasutuses TÜ ja TTÜ poolt loodud e- kursus.
Õpimotivatsiooni suurendamiseks olen üritanud õpilastega osa võtta erinevatest võistlustest. Oleme käinud paaril korral Robotexil ning oleme osa võtnud nii Legorobotite võistlustest kui ka TTÜ poolt korraldatud võistlustest, kus kasutatakse Kodulabori komplekte.
Hindamisel arvestan tunnis töötamise aktiivsust, e-kursuse testide täitmist.Tundide teemad:
1.Sissejuhatus ja põhiterminid, Lego roboti nuppudega programmeerimine.
2. Robootikasüsteemid, mikrokontroller. Roboti programmeerimine NXT-G keskkonnas
3. Näidikud, ekraanid
4. Elektrimootorid
5. Helitugevuse andur
6. Valgusandur
7. Puute- ja kaugusandur
8. Liikumismehhanismid
9.  Andmeside
10. Andmete kogumine
11. Andmete töötlemine
12. Lõpuprojekt ning esitlused
 
 
 
Ning juba järgmisesse nädalasse uute tegemistega artelastel kõikidele lugejatele häid mõtteid, valgust ning soojust saates!
 



Kommentaare ei ole: