laupäev, 21. november 2015

Mardisanditused; loodusainete nädal; helkuripäev; saavutused jalgpallis - TAG 09.11-21.11.2015

Ühe kooli õppenädalatesse võib vahel mahtuda nii palju üritusi ja põnevaid ettevõtmisi, et tuleb aega võtta nende kõikide asjade kokku sidumiseks - et heal lugejal oleks ladus jälgida.
Väga häid teateid tuli artelastele spordimaailmast, sest Tallinna Arte Gümnaasiumi jalgpallineiud võitsid taas Tallinna koolinoorte meistritiitli. Oma värava puhta hoidnud võistkonnas mängisid Lisette Tammik, Laada Tereštšenkova, Annaliis Strigin, Laura-Liis Tamm, Aliis Jürgen, Mari-Ann Ploompuu, Sofia Kosareva, Kristiina Tullus, Karis Üksvärav, Celine Kubi, Mari-Liis Nukis, Renate Tolmats, Diana Maasen, Anneli Torim ja Birgit Tikk. Võistlustel juhendas kehalise kasvatuse õpetaja Merike Strahov.
Lisaks kuldmedalitele saadi auhinn...aks jalgpallid ja pääsmed Eesti koondise mängule.  Arte noormehed jäid napilt väravate vahega teiseks.
Parimad soovid ja õnnitlused võitjatele

 
Novembrisse jäävad mitmed eesti rahvakalendrisse kuuluvad põlised  päevad. Kaasaaja lapsed teavad ning ka jätkavad mardisanditamise tavasid. Nii käisid  näiteks algklasside õpilased paralleelklassides omanäoliselt komme nõutamas - üksteisele esitati matemaatikaülesandeid. Lastele meeldivad alati sellised tegevused, kus saab lõimida erinevaid õppelisi asju lõbusamate asjatustega.

 
 
 
Loodusnädal, millele juba eelnevates postitustes vihjatud, andis mitmele klassile põnevat tegevust. Esimesed klassid koostasid loodusteemalisi plakateid - lemmikloomadest, tervislikust toidulauast ja  päikesesüsteemist 

 
8. klasside selle-aastane õppekäikude turnee viis neid Silmale (vt sissekanne TAG 26.10-30.10). Nüüd viibis Läänemaal 8a klass ning sealsed õppurid koostasid oma käigust vahva luulepala:
Kas tead, mis on hea...
ja parandab iga vea?
See on üks bussisõit,
mille tee läbimine ajavõit.
Reis üks meid viis Silmale,
kus tõmbasime putukaid kuivale.
Seejärel panime nad mikroskoobi alla
ja lõpuks lasime oma sisemised sportlased valla.
Teisena leidsime Everesti,
kus mitmeid hingi lahti lasti.
Pisaraid tuli kui kraanist,
nuttes põgenesime saalist.
Kolmandana kondasime Vanalinna.
Troll ja jalad viisid meid sinna.
Kivid veiklesid kui tähed,
vist ei kukkunud kellelegi pähe.
Nüüd räägitud sai kogu jutt,
ei olnud sellega meil rutt.
Inspiratsiooni äkki saite
ja mõnes kohas ise ära käite
.
Hanna Maria, Maria Elisa, Ketriin ja Stiine
 


6b käis loodusnädala raames kahes kohas, näiliselt absoluutselt erineva suunitulusega asutuses, kuid ometi oli mõlemas teemaks mure keskkonna pärast. Eesti Pandipakendis said õpilased vaadata sisse pakendikäitulusese ning osaleda viktoriinis.
 
 

Viimsi Rannarahvamuuseumis tuli arutleda prügi jõudmise üle loodusesse ning seejärel teha kaaslastele lühiloeng. Seejärel oli võimalik  katsetada "nafta reostuse" teket ning selle koristamist. Lisaks pidid õppurid arutlema selle üle, kaua mingi ülejääk looduses laguneb.

Uue õppenädala alguses aga sai koolirahvas omanäolise elamuse osaliseks - koolihoovil askeldasid inimesed kerkiva vigvamiga. Sellest osavõtnud õpilane kirjutas järgnevalt:
"Esmaspäeval, 16. novembril pandi koolimaja juurde püsti väike hütt ning 9. klassidele korraldati tavapärasest põnevam koolipäev. Kaks tundi toimusidki seal hütis ja selle kõrval - meie teadmised pandi proovile, kuid ka palju teadmisi anti juurde. Pidime lahendama loodusest kättesaadava toiduga seotud ülesandeid ning võrdlema leivategu kodus ja tehases. Hütikesse oli üles seatud lõke ja meile pakuti teed ning räägiti veidi ajaloost, mis toitu, millal sööma hakati ja kuidas seda kätte saadi. Ülesandeid jagas meeldiv ja sõbralik naisterahvas, ajaloost rääkis asjalik härra. Saime jälle targemaks. Annabel Kilk 9b"
 

19. november oli aga erakordselt teguderohke päev 4.-6. klassidele. 4b klass käis lapsevanema Võitra ja klassijuhataja Viia Suurmetsaga tutvumas Staabi-ja sidepataljonis, sealsetel lahtiste uste päevadel. Ürituse käigus tutvuti pataljoni igapäeva eluga, relvastuse ja varustuse ja tehnikaga. Klass avaldas suurt tänu härra Hanko Vahurile põneva päeva korraldamise eest. Paljude muude asjade seas, said õpilased endale näole ka kaitsemaalingu, mida sai näha pärastlõunal toimunud järgmisel tegevusel.

Novembri varapimenevasse õhtusse sobis just parasjagu elevust tekitanud helkuripäev, mille korraldas kooli huvijuht Maris Lang.
Helkuripäevast pajatas 6a klassi õpilane Ramona-Lysa Reim järgmist:
"Käis külas politseinik Marina Aleksejeva, kes rääkis, kuidas pimedas liigelda ja milline helkur on kõige parem. Ta ütles, et õigel helkuril on CE märk. Tegime katse: kumba inimest on paremini näha, kas helkurpaelaga või helkurvestiga? Ilmselgelt helkurvestiga inimest ning peale seda toimus ka võistlus, kus õpilased otsisid sõnarägastikust sõnu ning joonistasid liiklusmärke. Siis läks jooksuks, mille jooksul laulsime Eesti hümn...i, seisime ühel jalal, joonistasime veelgi ja palju muud. Lõpus, enne auhindade jagamist käis aulas ringi Lõvi Leo kellega sai selfiet teha! Helkurijooksu võitis 4B, suurima kohalolijate arvu auhinna võitjaid oli kaks klassi 4A ja 6D. Sel aastal võtsid joonistamisest ja sõnarägastikust osa ka õpetajad, kes said samuti auhinnad, helkurid muidugi!
Küsisime õpetajatelt ja õpilastelt, kuidas helkuripäev meeldis ja nüüd nad vastavad.
Matemaatikaõpetaja Madis Loorents: „Väga lõbus oli!”
Eesti keele ja kirjanduse õpetaja Sirly Hiiemäe: „Väga tore ning huvitav päev oli!”
Käsitöö ja kodunduseõpetaja Eda Idnurm: „Meeldis, meeldis.”
Vastavad õpilased:
Kätrin Jüris 5A: „Hästi!”
Ja muidugi pikima vastuse andis meie kooli suurim lugeja Kaisa Varik 6A: „Kuigi see aasta oli võistkondade jaotamine veidi teistmoodi, oli siiski väga tore. Saime seista nii järjekorras kui ka joosta.” 





                                                                   
 

 
 
 
Helkurijooks pimedas koolimajas

Koolirahvas tänab südamest kõikide ürituste korraldajaid ning sammub veidi ärevalt vastu esimese trimestri lõppemisesse. Järgmiste kajastamisteni.

Turvalist liiklemist ning häid õpitulemusi!
 

Kommentaare ei ole: