reede, 27. november 2015

Väitlus- ja etlusvõistlus; kodanikupäev; kadripäevastumine; omaloomingukonkurss - TAG 23.11- 27.11.2015

Aktiivsusest pakatav Arte koolipere tegutseb usinalt mitmel alal. Üllatusi ja tegevust täis nädala sündmused kulgesid erinevates suundades ja väga tulemusrikkalt.




 

Veidi võistlemisest - nimelt  osalesid Arte õpilased edukalt põhikoolide ja keskkoolide Eesti meistrivõistluste esimesel etapil väitluses, mis toimus  21. 11 - 22.11 Tartus. Artet esindasid Anna Bubnova, Jekaterina Trumm ning Andrea Kulasalu. Õpilaste jaoks elu esimesel turniiril suudeti võtta viiest voorust kolm võitu ning rohkem kui 50 võistkonna seast paigututi 20. kohale, mis on algajate kohta väga hea tulemus.  Neli vooru väideldi ettevalmistatud teemal "Riikides, kus vaktsineerimine ei ole kohustuslik, ei annaks riik sotsiaalseid hüvesid neile, kes ei vaktsineeri oma lapsi" ning ühe korra koha peal teada antud teemal "Meedia ei tohiks avalikustada isiklikku infot tragöödias hukkunu kohta ilma perekonna loata." Lisateavet TAG-s toimiva väitlusseltsi kohta saab õp Karl Lällilt.

23.11. kujunes taas mitmekordselt põnevaks päevaks. Esmalt toimus Eesti Lastekirjanduse Keskuses vabariikliku Koidulauliku luulekonkursi Tallinna eelvoor, kus toekas žürii koosesisus Contra, Wimberg ja Jaanus Vaiksoo kuulasid põhjalikult valmistunud etlejaid ning üheks laureaadiks ning Koidulauliku luulekonkursi lõppvooru pääsejaks osutus meie oma koolipere õpilane Sigrid Salundo, keda juhendas õp. Hansen. Pöidlad pihku kõikidelt artelastelt, kui Sigrid lõppvoorus esineb!!!
 
Samal ajal, kui luuleristsed toimusid, kees aga Arte aula pinevast mõttetööst - toimus kodanikupäevale pühendatud viktoriin 4.-6. klasside õpioskuste olümpiaadi II vooruna. 10 liiklusteemalist küsimust, mis värskelt meeles helkuripäeva õpetussõnadest ning kümme küsimust, mis seotud üldise kultuurse kodanikuks olemisega. Tulemused selguvad lõplikult pisut enne jõulu pühitsust.

Lisaks toimus 26.11 veel üks kodanikupäevaga seotud tegevus, Veel üks viktoriin, sedapuhku ka pisut vanemaid klasse kaasates. Ürituse kohta kirjutas 9a klassi õpilane Kristel Lepp järgmist: "Viktoriinist võtsid osa kuuenda, kaheksanda ja üheksanda klassi ning gümnaasiumi õpilased. Samuti said viktoriinis kaasa lüüa Tallinna Mustamäe Reaalgümnaasiumi üheksandikud ja kaheteistkümnendikud, kes sellel päeval osalesid mõnes Arte ainetunnis. Igast klassist võttis osa 3-5 õpilast. Moodustati võistkonnad ja kõik noored said oma teadmised Kuldvillaku mängus proovile panna. Võistlus möödus lõbusalt nii publikul, kui ka võistlejatel."   


Nagu juba kirjas mardisanditamiste kohta, ei olnud teistsugune kadripäevgi. Oma klassijuhtaja Kai Gagariniga käis 1b vaatamas ja uudistamas kadrilaupäeval Rocca al Mare Vabaõhumuuseumis, et  mida ikka vanal hämaral ajal kadripäeval tehti. Meeleolukal õppekäigul tutvuti traditsioonidega, riietuti ümber ja mängiti teemakohaseid mängusid.

Ka mõnes vanemas klassis oli märgata tava järgmist. Katariina pühakuks kuulutamisel on ju teadaolevalt suur rõhk valgel värvil, mis sümboliseerib puhtust nii vaimselt kui kehaliselt. 6b klass otsustas võrdlemisi üksmeelselt, et rahvakalendri vaimsust tuleb ikka õhus hoida ning riietus valgesse.

Toimekaks kujunes kadripäeva õhtu gümnaasiumi kümnendikele, kes eesti keele ja kirjandusõpetajatega külastasid VAT Teatri etendust "Ekke Moor". Teatrikülastus toimus kirjandusteose vastamise alternatiivina ning tulemuseks pidid gümnasistid kirjutama arvustuse nähtu kohta. Näidend mõjus huvipakkuvalt ja mõtteid äratavalt kõikidele vaatajatele.


Ütlemata meeldivaid teateid tuli Tervise Arengu Instituudist. 2007.aastast alates toimub TAI algatusel loovtööde konkurss "Söögivahetund" , mille selle-aastaseks alateemaks oli „Disaini oma koolisöökla“. 2015. aasta tulemused aga paitasid koolipere silma ja kõrva, sest algklasside vanuserühmas saavutas
I koha Margarita Kaetri 1a klassist,  II koha tema klassiõde Hanna Rahu  ning lisaks märgiti võistlusel ära ka samast klassist õpilase Marion Sikovi töö. Töid hinnanud žürii sõnul oli püütud leida söögivahetunni ja koolisöökla probleemidele uusi ja paremaid lahendusi. Sööklaruumi sisekujunduse kõrval juhtisid tööd aga tähelepanu ka ruumipuudusele, samuti söögivahetunni kellaajale, toidu tervislikkusele ja teeninduse kvaliteedile. Õpilaste arvates võiks koolisööklas või puhvetis olla tervislike näkside (jogurtid, puu- ja köögiviljad, pähklid, röstitud kaerahelbed, marjad jms) ja jookide (taimetee, mahl) ostmise võimalus. Mitmes töös oli välja toodud see, et sööklas võiksid olla maitsetaimede ja omakasvatatud köögiviljade potikesed, mida toidutegemisel või maitsestamisel kasutada.
 

Lugemishimulised ja  1.-5. klasside õppurid aga osalesid lõimingnäitusel "Lemmikraamatute illustratsioonid". Üritus oli suisa kahekordselt lõimuva loomuga, sest näitusest võtsid osa ka sama vanuseastmega klasside  lapsed Mustamäe Reaalgümnaasiumist, mis on ju teadupärast meie sõbralik naaberkool. Näitus oli üleval 5.11-11.11 Mustamäe Reaalgümnaasiumis ja 13. 11- 24. 11 Arte Gümnaasiumis.

Kärme kuluga I trimester paneb endale siinkohal punkti, et nüüd juba mõnusasse jõuluaega sukelduda, sest järgmisel nädalal algab aastalõpuootusega seotud askelduste jada: vaja kaunistada uksed ja klassiruumid, süveneda kontserdiks ettevalmistustesse, teha mõned krõbemagusad piparkoogid ning olla särasilme artelane edasi. Esimest adventi kõikidele lugejatele.
 


 

 

 

 
 
 




Kommentaare ei ole: