laupäev, 12. november 2016

Etluskonkurss; sonetid mitmes keeles; isadepäev, teatrietendusest; vilistlased tunnis; õppekäigud - TAG 07.11-11.11.2016

Üllatavalt talviseks pöördunud mardinädal, mille hingamispäev ka isadepäevana märgitud saab, kandis endas tubaste tegevuste, luuleliste kõlade ning isade koolis käimise hetki. 
Mardilaupäeval, 9. novembril oli taas aeg luuleesitlejate käes. Osalejad 4.-12. klassist kandsid ette ühe ettevalmistatud luuletuse, ja teise koha peal loositu. Esitusi oli energilisi, mõtisklevaid, lüürilisi, vuristatuid, tõsiseid, alla antuid, meelest minevaid ja ilmekaid. Žürii ja publik kuulasid, arutasid ja jõudsid parimate osas sellisele tulemusele:
4.-6. klass: Hanna Maria Sibul 6.b; Erik Lubaso 4.a; Karin Viira 4.d
7.-9. klass: Sergio Õis 7.b;; Hanna Maria Rool 9.a; Laur-Eric Rattus 9.a ning 10.-12. klass: Aleks Tšebõkin 11.b; Kaarin Altoja 11.a; Karina Veersalu 11.a 
Publiku lemmikuks osutus Aleks Tsebõkin. 
Käesolev aasta märgib 400 aasta möödumist William Shakespeare’i surmast. Arte kooli pere leidis, et  ning see on võimalus mälestada maailma ühte olulisimat kirjanikku ja tähistada tema erakordset ning tänaseni kestvat mõju: laenates Shakespeare’i enda kirjeldust Julius Caesarist, "on see suurem kui maailm"
Shakespeare mängis kriitilist rolli tänapäevase inglise keele kujundamisel ning aitas inglise keelel saada maailmakeeleks. Tema pärandi tagamiseks austasid Arte õppurid  9. novembril suurt poeeti luulehommikuga, kus 9., 10., 11. ja 12. klasside õpilased esitasid W. Shakespeare'i sonette inglise, prantsuse, saksa ja vene keeles. Üritus meeldis kõikidele  osavõtnud õpilastele väga. 
Ka mardipäevale, 10. novembrile jätkus üritusi mitmest suunast. Ürituse kohta kirjutasid Stiine Reintam 9.a jamvastutav korraldja Riina Aasmaa järgmist: "Õpilaste isad kogunesid isadepäeva tähistama kõigepealt  aulasse väikesele muusikalisele tervitusele, kus sõna said KÕIK kohal olnud lapsed. Pärast kontserti läksid 1. klasside lapsed koos oma isadega ujuma. 
2. klassid kogunesid võimlasse, et maha pidada isade-laste sportlik lahing. Algul tehti soojendust, et võistluseks ennast valmis seada. Võistluseid oli erinevaid, mängiti kaarte, kus isa pidi korjama musti kaarte ja lapsed punaseid ning võistkonna peale pidi olema 15 ühte värvi kaarti. Mängiti ka tennistepallidega mänge, viidi läbi särgi selgapanemise võistlus, samuti jooksuvõistlusi. Lõpumänguks oli üle hüppenööri jooksmine - isa ja laps võtsid käest kinni ja jooksid läbi lendleva suure hüppenööri ja sellejärel veel hüppasid üle seisva hüppenööri. 
3. klassi õpilased otsisid koos isadega mööda koolimaja vanasõnu, mis olid sõnahaaval peidetud 1., 3., 4. korruse koridoridesse. Igas koridoris oli peidus 2 vanasõna, mille lugemiseks oli vaja telefonis või i-padis QR koodi lugemise äppi. Orienteerumine lõppes vabalt valitud vanasõna piltliku kujutamisega. 
Orienteerumisel olid abiks ka õpilasesinduse liikmed 7.a klassist. 
Õhtu oli lõbus, tore ning väga sportlik! Soovime kõigidele isadele-vanaisadele ilusta isadepäeva!"
Algklassilapsed vaatasid aga mardipäeval lasteteater "Lepatriinu" etendust "Heategu", mis esietendus alles sellel sügisel ning mille kohta on öeldud järgmist: "Lugu sellest, kuidas me  tegelikult teeme iga päev väikeseid heategusid, oluline on hoolivus ja märkamine, kus sa saad abiks olla. Poistele antakse koolimaja korrastamisel konkreetne ülesanne. Mis sellest tegelikult välja kasvab, seda etenduses. Igal juhul saame teada, et head tehes, saad ise ka head vastu. Õpetlik lugu, kus on nii  laulu ja nalja ikka ka!"
Nalja sai tõesti palju palju, lauldi mitmeid laule, lugu oli tõesti õpetlik ja natuke vett pritsiti ka. Lastele meeldis näidend tõesti väga.
Jätkuvalt käivad Arte vilistlased praegustele õppuritele rääkimas, millega nad nüüd tegelevad. Näiteks käisid 10. a gümnasistidele oma valikutest kõnelemasv ilistlased Sigrid Kirss ja Renate Jõul, kes olid  ette valmistanud powerpointi esitluse, milles võrdlesid oma ülikoole (TTÜ ja EBS). Räägiti kooli ja ülikooli erinevustest koolis käimise, hindamise ja tööde tegemise osas, samuti vesteldi õppemahust, ülikooli tasust ja stipendiumist. Noored rääkisid erinevatest ülikooli üritustest ja pidudest ning tegevustest, millega saab ülikoolis toimetada. Gümnasistid kuulasid huviga, kohtumine oli väga vahva ja produktiivne. 
Lapsed ja maiustused näivad aegade jooksul olnud alati üks tandem. Õpilastele on igas vanuses tundunud huvitav ja põnev maiustada ning lastel on vahel ka võimalusi piiluda, kuidas maiuste valmistamine käib. 3.b ja klassijuhataja Õnne Linnas käisidki šokolaadi meisterdamisest osa saamas ning vaatasid huviga maitsva pala sündi. 
Lumiselt vaevatud sügisnädalad on vaikselt ruttamas aega, mil saab öelda, et selle õppeaasta esimene trimester hakkab otsi koomale tõmbama ning õppuritel tuleb kriitilise pilguga üle vaadata, kas ikka on nendel nädalatel õppetööd tehtud tiidsa tõhususega.

Kuigi tuisk kõneleb sumedalt talvisest ajast, on jõuludeni veel aega....
Meeleolukat trimestri kokkuvõtet! 


Kommentaare ei ole: