reede, 29. aprill 2016

Tehnoloogiavõistlusest, oma kooli korrast, aktiivõppepäevast - TAG 25.04 - 29.04.2016

Aprilli hoog saigi otsa ning säutsuv, punguv ja peagi täieliselt pakatav loodus hakkab märkima maid ning rõõmsat suveootust. Arte koolipere abituurium kirjutas eesti keele riigieksamit, toimusid mõned vahvad võistlused, käidi aktiivõppepäevadel. Lisaks oli aprill tervisekuu ning kõikides klassides valmistati selleteemalised plakatid.
Kuidas nelikümmend üheksa kaheteistkümnendikku oma vaimsust, maailmatundimist, ühiskondlikku tähelepanelikkust kajastada osakasid, selgub alles juunis, kuid hoidkem pöidlad rullis, sest pingeline eksamiaeg algas ning otsustavad hetked suvel annavad paljuski tõuke edaspidiseks eluks. Kuid siit ka natukene edasi.
Koolis  toimus järjekordne Tallinna koolide tehnoloogiaalane võistlus. Jõudu prooviti nii teoreetilistes teadmistes kui ka meisterdamises. Selle aasta praktiliseks tööks oli allveelaeva valmistamine. Töö valmis paaristööna. Meie kooli esindasid 8b klassi õpilased Silver Kaarenperk ja Kevin-Marc Aljas, kes saavutasid lõppkokkuvõttes kaheksanda koha. Õpilased pidid etteantud materjalidest tegema allveelaeva, mis oleks võimeline sõitma vee peal kui ka sukelduma. Aega oli praktilise töö teostamiseks napilt neli tundi. Õnneks suutsid kõikide koolide võistkonnad oma veesõidukid elektri jõul liikuma saada. Paraku sukelduma suutis oma laeva  panna ainult kahe kooli võistkonnad. Lisapunkte anti ka originaalse lahenduse eest vooluahela koostamisel. Võistkonnad, kes otsustasid valmis lüliti asemel konstrueerida plekist ja traadist ise lüliti, said konkurentide ees selge eelise. Võistlus oli ühteviisi osavõitjatele kui vaatlejatele huvitav kogemus.  Loodame, et samalaadseid, huvipakkuvaid võistlusi toob ka järgmine õppeaasta.
Kevadpäike toob alati endaga kaasa mitmeid tegemisi ka väljaspool koolimaja. Artel on traditsiooniks, et 6. ja 7. klassid vastutavad kooliümbruse kevadkorda saamise eest. Igale klassile mõõdeti lõik, mille eest hoolitseda tuli. 
Selle õppeaasta märksõnadeks on olnud läbivalt õppekäigud loodusesse. Mitmed klassid said osaks käia Läänemaal, Saunja külas asuvas looduskoolis. Oma käigu muljetest andis ülevaate 6.b klass, kes võrdlemisi sombuses hommikus on sõitu alustas, kuid kohale jõudes ohtralt tuult, päikest ja värsket õhku sai. Põneva paiknemisega Silma looduskoolis anti kõigepealt loeng kaladest üldiselt ning seejärel said kõik õppurid isiklikult ja üsna esmakordse kogemuse osaliseks - tuli kalu lahata. Mõne õppuri olemine ei vastanud ootustele, sest  töö oli võrdlemisi eritisteküllane.  Postautopselt oli pisuke einepaus, pärast mida suunduti maastikumängule, linnuvaatlusessse ning tutvuti kohalike loomade ja kodulindudega. Taolised aktiivõppepäevad liidavad klassi üheks ning pakuvad huvitavat kõneainet. Igatahes jäi 6.b oma õppekäiguga väga rahule ning loodab, et edaspidised üritused on sama toredad. 
Nädala viimasel koolipäeval toimus aga mitte väga kaugel Artest, nimelt Audenteses omalaadne lõimüritus - Vabariiklik vene laulude konkurss. Üritusest võisid osa 6.-9. eesti koolide õpilased. Meid esindasid 7. a ja c klassi tüdrukud: Elizabeth Gorjatševa, Kayli-Liis Padur, Laura Tammsaar. Neiud jäid üritusest osavõtuga väga rahule.

Sedasi südilt siis aprill lõpetab ja uued sissekanded juba maikuus!




Kommentaare ei ole: