laupäev, 25. november 2017

Kirjanikku õnnitledes; ermitades; söögikultuuritades, näitustega seoses, festivalist - TAG 20.11.2017-24.11.2017

Kadrinädalale jätkus tuult, vihma, lund, härma, askeldust igasse tundi, sest kool pole pelgalt koht teadmiste ammutamiseks, võistlusteks ja näitusteks, vaid seal tuleb perioodiliselt kokku puutuda sootumaks teistsuguse eluküljega - näitkes tuleb õpilastel tutvuda erinevate kultuuridega nende köögi ja lauakommete kaude. Üks selliseid üritusi leidiski novembris aset ning osavõtnu kõneles selliselt: "Käisime üritusel kus tutvustati meile Venemaa
toidu ajalugu ja anti ka seda toitu proovida. Venemaa toidu ajaloos oli juttu sellest kuidas on Eesti seotud ja kuidas Eestis tekkisid esimesed söögikohad. Esimene roog, mida meile proovida anti, oli suupiste mis koosnes leivaviilust, linnulihast ja lisanditest, teiseks pakuti meile püreesuppi kõrvitsast, kolmandaks pakuti meile Venemaal siiani väga kuulsat magustoitu nimega “Pavlova”, mille kõrvale pakuti ka kibuvitsateed. Üritus oli peen ja hästi organiseeritud. Üritusest jäid ainult positiivsed muljed."
Koolielus organiseerivad mitmekülgseid tegevusi erinevad ainesektsioonid. Vene keele õpetajate eestvedamisel toimus aga huvitav ja osasid õpetajaid kindlalt nostalgiaretkele viiv sündmusteahel. Vene kirjanik Eduard Uspenski
tähistab sellel aastal 80. sünnipäeva ning vene keele ainesektsioon tähistas krokodill Gena ja Potsataja autori sünnipäeva kaartide joonistamise, tema animatsioonidest pärit laulude õppimise ning selle põhise karaokega. 7. ja 8. klassi õpilased laulsid karaokevõistlusel Gena ja Potsataja multifilmidest tuntud laule "Песенка крокодила Гены"" ja Голубой вагон". 
7. klassides esinesid ka solistid, nemad kandsid parimal võimalikul moel ette laulu "Песня Чебурашки". Kaheksanda klassi tugevaimaks küljeks osutus kõigi kohalolijate kooslaulmine.
4.b klassi õpilased olid seitmendikele arvutis valmis meisterdanud teemakohase viktoriini.
8. klasside parim oli 8.a õp. Bulai rühm, teist kohta jäid jagama õp. Mirontsiku 8.c rühm ja õp. Bulai 8.a rühm, kolmandad olid 8.b õp. Bulai õpilased.
Lastele meeldis ning kõikidele huvilistele on kaartide näitus üleval kuni detsembri esimese nädalani.
Teistmoodi näitusega aga oli võimalik tutvuda keskkonnateemadega seonduvalt - näituse keskmes olid taaskasutusse võetud esemed, rõivad, erinevatest materjalidest valmistatud mänguasjad jpms. Näitus oli lahti küll ainult mõned päevad, kuid külastajaid jagus ohtralt kõikidesse tundidese.
8. klassid aga käisid tähistamas selle õppeaasta põhipädevust - kultuuri-ja väärtuspädevust - Tartus, Eesti Rahva Muuseumis. Õppekäik koosnes kahest osast - muuseumitunnist ja seejärel iseseisvast ning mõneti moodsate aegadega seotud töölehtede täitmisest - õpilastel tuli leida "Uurali kaja" saalist erinevaid objekte. Omamoodi fotojaht võttis kokku põneva ja palju  uut teavet andnud päeva ning suure tõenäosusega saab ERM-s käimisest artelaste uus traditsioon. 
24.11 toimus Rahvusraamatukogus XI vene keele festival, millest võtsid osa meie gümnaasiumi
õpilased Markus Aumeister 10.b, Kert Karbe ja Elina Šolotjuk 12.b, Riko Piir-Veselov 10.a. Festivali korraldab Puškini Instituut õpilastele kõikjalt Eestist, kes on huvitatud vene keelest ja kultuurist.
Uus koolinädal lükkab käima aga enesesse ootusärevust mahutava jõuluaja. Järgmise kirjutamiseni.

Kommentaare ei ole: