laupäev, 20. oktoober 2018

Hõimupäevast, teatejooksust, projektipäevast, õppekäikudest, Pipist jpm - TAG 15.10-19.10.2018

Kui kärmelt läheb 432000 koolisekundit? Õpilane vastaks - väga kiiresti, sest I veerandi viimase õppenädala viis tööpäeva, kuhu mahtus taas eripalgelisust mitmes suunast, päädis õnnestava teadmisega - hingetõmbeaeg on käes.
Aga need koolisekundid sisaldasid tõesti mitmeid ja mitmeid sündmusi ning ürituste kalender oli kaunis tihe.  



Hõimupäevale mõeldes tutvustasid 11.TR klassi õpilased Daniel-Andreas, Greta Liisa ja Roland koolikaaslastele vahetundides ühte hõimurahvast, tänaseks vaid umbes 200 inimeseni kahanenud ja lähimat eesti sugulaskeelt rääkivaid liivlasi. Õpilased said teada mõndagi uut ning kasulikku. 
Algklassilastel käisid täna külas Pipi, Annika ja Tommy etteastega "Pipi läheb kooli". 
Kõlasid tuntud Pipi-laulud, tšello (4 keelt) ja klaver (no midagi vist 300 keelt). Pipi oli
asjadeotsija, kiitis Argentiina kooli, kus õpetajad lastele komme paberist lahti keeravad ja ei tahtnud sugugi suureks kasvada. Lastel oli lõbus ja tore. Külalised kutsusid kohaletulnuid endale Estonia teatrisse külla ja kõik olid nõus minema. 
2.b klass käis 17. oktoobril Tallinna Kadaka lasteaias. Seal saadi rühmades robotite abil lahendada erinevaid liiklusteemalisi ülesandeid. Liigeldi Beebotidega liikluslinnas, sõideti Dashi abil koonuste vahel slaalomit. Kasutati porgandeid nuppudena, et kana arvutimängus üle tee või jõe aidata ning kodeeriti markeritega paberile väikeste robotite jaoks käske. Kõik oli lastele jaoks väga põnev. 
4. d klass aga tegi ühe mõnusalt vahva õuesõppetunni, mille kohta kirjutas õpilane Rasmus nii: "Me käisime klassiga vanalinnas. Meil oli koolist minnes väga kiire, aga jõudsime ilusti bussi peale. Kui me kohale jõudsime, siis oli meil natuke aega ja me saime Raekoja platsil ringi vaadata. Siis tuli giid ja ta rääkis Raekoja platsi ajaloost ja näitas vanalinna naba. Siis liikusime
Eesti vanima allesoleva ja tegutseva apteegi juurde. Giid rääkis nii apteegist kui ka tänavatest ja ka sellest, et Eesti asutasid viikingid. Me liikusime ja peatusime mitu korda. Kui me vaateplatvormile jõudsime, nägime me maju päikesepaistel. See oli ilus. Me nägime seda kohta, kus Taani lipp taevast alla kukkus.
Meil oli väga tore väljasõit ja ma loodan, et me läheme kunagi veel vanalinna."
Neljapäeval, 18. oktoobril lippas sajainimeseline seltskond Artega seotud inimesi ümber Snelli tiigi 1000m joosta.
Tegu oli EV 100 pühendatud GAGi korraldatud koolidevahelise teatejooksuga, 
kus võistkondadesse kuulus igast vanuseastmest 18 õpilast, pooleks poisse ja tüdrukuid, 9 õpetajat, 9 lapsevanemat ja 10 vilistlast.  Jooksma hakati pool üheksa hommikul ja kell neli jagati autasusid. Arte lõpetas 11 osavõtja hulgas seitsmendana, võitis Reaalkool. Et ükski kool viimaseks ei jääks, võttis jooksust osa ka Tallinna linna võistkond. Õnnitlused võitjatele ja tänusõnad õp Villemsile, kellel õnnnestus kokku panna erakordselt huvitav meeskond. 
Reedel, 19.10, käesoleva õppeaasta esimese veerandi lõpul toimus teist aastat mitmekülgse sisuga projektõppepäev, kus kõikidele vanuseastmetele ja klassidele oli huvitavat pakkuda: ühele päevale ühendati muusikalised kontserdid, ettelugemine ja naaberriigi Läti 100. sünnipäeva tähistamine. Erinevates ainetundides loeti ette nii liivi kui mari muinasjutte, läti muinasjutte, kui ka Läti rahvuseepose "Lāčplēsis" katkendeid. 
Kontsertide esinejateks olid Joosep Sang, Robert Kreutzwald ja Margus Kala, kes esitasid põneva näidistunni teemal "Saame tuttavaks näppepillidega"
Uuel õppeklassil, jalgpalliakadeemia 8jp-l oli esmakordselt kooliaja jooksul teemapäev. Teemaks oli "Kodu". Õpilastel tuli leida materjali kodu koristamise, toidu valmistamise, perekonna tüüpide jm kohta. Töö käis viies rühmas, kõik rühmad said praktiseerida eesti, vene ja inglise keelt. Päev lõppes esitluste ja kokkuvõtetega aulas. 

Kogu koolinädalat aga saatis veel üks üsnagi toidupõhine ettevõtmine. Kuna 16. oktoobril tähistati ülemaailmset võileivapäeva, oli TAG haaratud Toiduliidu täisterast võileibade tegemise pilootprojektis, kus õpilased said terve nädala jooksul tutvuda erinevate täisterast pagaritoodetega ning laiendada oma maitseelamusi. Tagasiside selgub pärast vaheaega. 
Sedasi saabki aga öelda, et ilusat vaheaega!

Kommentaare ei ole: