reede, 23. november 2018

Etluskonkursist, looduses käigust, kummitustest, toidust, keelevõistlusest, tulemustest rahvastepallis- TAG 19.11-23.11.2018


Sel aal, kui kalender seinal ühemõtteliselt novembri lõpupäevi asus tähistama,  oli TAG-i seine vahel järjekordselt askeldamisi - küll tundides ja koolimajas ning tundidest väljas ja vabas looduseski.
Näiteks 5.b käis Keila-Joal loodusega tutvumas.
Laste meelest oli Keila juga väga ilus, sai käia metsas ja üle sildade, sai olla värskes õhus (ehk liigagi palju), sai olla koos klassikaaslastega, sai uusi teadmisi ja nalja ka. Samas andis õhk tunda, et talv pole enam mägede taga ning mis seal salata - kas väsimus hakkas lõpuks liiga tegema. 
22. november aga torkas silma erilise toimekuse poolest  - näiteks  võistlesid 6 seitsmendikku selle nimel, kes saab osaleda Tallinna linna 7. klasside aineviktoriinis ja näidata oma teadmisi Ameerika
Ühendriikide linnade Los Angelesi, San Fransisco ja Seattle`i kultuuri, ajaloo, geograafia ja linnade vaatamisväärsuste tundmisel. Võitjateks osutusid HUGO LEINOLA 7a klassist ja AMIR DUISHVILI 7b klassist. Artelased - pöidlad pihku, nemad pääsesid edasi! 
Umbes samal ajal, kui seitsmendikud näitasid üles teadmisi Ameerikast, esitasid 4.-12. klasside õpilased  Koidula ja Ehini luuletusi, võisteldes iga-aastasel ilulugemiskonkursil, mille tulemused jaotusid järgmiselt:  4.-6. klass I koht Regina Kütt 5.b II koht Margaret Puusepp 4.d III-IV jäid jagama  Eliise Kesa 6.a ja  Mattias Metsaäär 6.b; 7.-12.klass I koht Alexandra Savickis 12R; II koht Ragne Liiverkas 11H; III koht Sille-Liis Mölder 7.b. Publiku vaieldamatu lemmik Alexandra Savickis 12R Publikule jäid silma ka Siim Leier 8Jp ja Margaret Puusepp 4.d. Suur tänu kõigile osavõtjatele ( 21 õpilast) , žüriile ( õp Lisett Võigemast, õp  Lea Sillaots ,  abituriendid Ly Marleen Valm ja Tanel Treuberg) ning  juhendajatele! Samuti olgu tänatud Ade, kes meid lahkesti oma tuppa mahutas.
Samal neljapäevasel päeval tutvusid 2.c klassi õpilased üldõpetuse teemapäeval omalaadse nähtusega - "Salaolendid meie kodus – kodukäijad ja kummitused"
Algatuseks mõtlesid lapsed salaolenditele nimed
ja õppisid koos liikumisega selgeks luuletuse kodukäijatest. „Tolmutuust“ ja „kodukäija“ kirjutasid paaris töölehele, missugused nad on, kus nad elada ja mida teha võiksid ning panid kirja enda salaolendite nimed ja nende sõbrad.
Matemaatikas möllati pööningul pöördtehingutega. Lahendasid digiülesandeid, arvutasid kolliperede suurust, tegid kollitamisega seotud pöördtegevuste pöördtehteid, mille eest kollikoolilapsed hindeid saavad: trepi nagistamine, ehmatamine, lendamine, õudsete häälte tegemine. Parimad said helkiva auraha. Lõpetuseks uuriti, mis on tosin, mis kuraditosin.
Arte Gümnaasiumi 5. klassi poisid võitsid 23. novembril Narvas Dumle rahvastepalli finaalis hõbemedalid. Esikoht kaotati Kuristiku Gümnaasiumile väga napilt. Finaalis osales kokku 10 poiste võistkonda Põhja-Eestist. Nii suurt võitu pole sellel alal Artel veel olnud. Rõõmustame poiste ja treeneri saavutuse üle! Meeskonda kuulusid Artur Dyakiv, Raiden Proosvelt, Kerret Marcus Kuusk, Miko Eha, Kevin Eikla, Markus Mikk Mölder (4.a). Poisse treenis õpetaja Aivar Villems. Palju õnne!
Kaheksandikud valmistasid aga  inimeseõpetuse tundides tervisliku toidu teemalisi loosungeid. See pakkus õpilastele mitmesugust põnevust, andis aimu nende kunstioskustest ja teadmistest tervise vallas. 
Ning sedasi tõmbaski joone alla endale hingekuu viimane sissekanne, sest järgmine juba kannab detsembrimärke ja viiteid jõuluaja algusele.
Jó olvasás!

Kommentaare ei ole: