laupäev, 23. veebruar 2019

Vabariigi aastapäevast, kunstivõidust, teatrikülastusest, suusalaagrist, põnevat tundides, külalised koolis- TAG 18.02-22.02.2019

"Mitte aeg, mis möödub, ei muuda mind, vaid see, mida mina selle mööduva ajaga teen, " on  norra kirjanik  Torborg Nedreaas öelnud.
Ning selles, mida mööduva aja jooksul tehtud sai, on mitut sorti muutusi, sest märkamatult on taas hetked vahekokkuvõtteks ning tegevusaruandeks saabunud - lõppes 1.-9. klasside jaoks II trimester, algas kolmas vaheaeg ning tähistati vabariigi 101. sünnipäeva.
Järgemööda aga sedasi, et 4. klassid käisid esmakordselt ühises suusalaagris, kus mitme päeva jooksul õpiti tundma talverõõmusid, lihviti üksteise sotsiaalseid oskusi ning võeti imelisest
talevilmast viimast - sai nii suusatada, kelgutada, mootorsaaniga sõita, hüva talverooga maitsta ning lõkke ääreski istuda. Veel oli disko, öökelgutamine ja räätsamatk. Nähti ka Tartu maratoni. Laager istus hästi õpilastele ning kaasas olnud õpetajatelegi. 
Sel ajal, kui neljandikud Piiril talvelaagritasid, käis Arte segakoor Tallinna Ühisgümnaasiumis laulupeo kooriproovis. Ühisgümnaasiumi lauljad ja nende dirigent Aade Erits võtsid artelased oma kogenenud tiiva alla ning nõustusid ühiselt harjutama. Võeti läbi kõik laulud, mis ettelaulmiseks on vaja selgeks saada ning harjuti häälerühmadega eraldi ja siis kogu kooriga. Artelaste väikesest koorist sai koos Ühisgümnaasiumiga suur, nendega üheslaulmine aitas artelasi palju edasi. Artelased tänavad lahke vastuvõtu ning koostöö eest ja oodataks uusi toredaid kohtumisi.

Kooli külastas 18. veebruaril riigikogu liige Johannes Kert, kes käis gümnaasiumile ning 9.b ja 9.c-le rääkimas Eesti riigikaitsest. Hr Kert kõneles Eesti riigi loomisest ning kõigest, mis selle ümber sõjaliselt toimus. Samuti pajatas ka 1990. aastatel riigikaitses toimunust ja kaasnenud  probleemidest. Ettekanne oli huvitav ning informatiivne. 
Ka kunstiosas oldi Arte edukas. Mõned ajad tagasi osales aga Arte gümnaasiumi õpilane Silvia-Maria Toodu kunstiolümpaadil, kus tema osavõtmine päädis ülitihedas konkurentsis 7-8 kohaga ning töö leidis suurt tunnustust. 
Et ka väiksemad väga mitmekülgset üldõpetust saaksid, käisid TAG-i kõik 3. klassid vaatmas Ugala teateri lavastust "Vai-vai vaene Vargamäe ehk "Tõde ja õigus" lastele, mille dramatiseeris ja lavastas Urmas Lennuk. Vähem kui kahe tunniga tehti "Tõe ja õiguse" I osale ring peale, mõndagi ränka ja valusat jäeti vahele, mõnigi vägisõnake lausutt mõnusalt lastepäraseks. Ometi ei mõjunud see Tammsaare lihtsustamisena, vaid kirjaniku mõttekäikude tabava ümberütlemisena. Ütlemata jäetud sõnad on Vargamäel üks läbivaid painemotiive. „Teeme töö ära, näeme vaeva ära, siis tuleb armastus, nii et maa must!“ kordab Andres oma elurefrääni, mida täiskasvanud publik mõistvalt muhelema kipub, kuid ka lapsed mõtlema pani. 
5. klassi õpilased valmistasid teemal "Jões elavad taimed, loomad või linnud" esitluseks nn "rääkiva pildi" kus tutvustati valitud elusorganismi. Pildile said lapsed ise lisada kas teabeteksti, video, luuletuse, laulu, foto vms. Esitluseks etteantud aja kaks minutit täitsid esinejad väga oskuslikult. Lapsed olid tublid, julged ja ettearvamatult leidlikud. 
Nädala aga lõpetas EV 101 pühendatud pidulikud aktused, kus oli palju esinejaid, jagati tunnustusi
tehtud töö eest, kuulati külalisesinejaid, kelleks olid lastekirjanik Ilmar Tomusk ja osadele õppuritele juba tuttav Johannes Kert Riigikogust ning kuulati viisistatult ja viisistamata sõnu isamaast, emakeelest ja olulistest hetkedest Eestis. 
Ei maksa unustada, et sedakorda on eesti keel riigikeelena saamas 100 aastaseks. 
Nugrile nädalal järgneb aga väljateenitud puhkepaus, et siis taas ajarattasse asudes ennast uuteks tegudeks üles seada.
Palju õnne, Eesti Vabariik! 


Kommentaare ei ole: