reede, 8. märts 2019

Jutuvõistlusest; saatest "NOVA"; Keelenutist, teatrikülastusest, küünlaümbristest- TAG 04.03.-08.03.2019

Päevase petlikult sooja päikesepaiste peletab märtsis eemale öine maru või juba tihedamaks kiskuv tuisutomp. Vaheaeg päädis ja artelased asusid udrilt oma asja ajama - oli rinna pistmist just võistlustega. 
Esmalt lõppes 17. Mustamäe koolide jutuvõistlus. 2019. aastal oli teemaks „Pilla-palla pillerkaar“. Tööde kirjutajaid oli  nii nooremast (5. – 8.kl) kui vanemast (9. – 12.kl) astmest. Kirjutised vaatas läbi ja andis hinnangu žürii koosseisus Andrus Kivirähk, Livia Viitol, Piret Järvela ja Lea Arme. Koolidest olid esindatud Tallinna 32. Keskkool, Mustamäe Gümnaasium, Mustamäe Humanitaargümnaasium, Tallinna Tehnikagümnaasium, Tallinna Saksa Gümnaasium ning Tallinna Arte Gümnaasium.  Kaksikvõit ja Rändavad Vilded läksid seekord Tehnikagümnaasiumisse. Jutuvõistluse lõpetamine
ja võitjate autasustamine oli 5. märtsil Kännukuke raamatukogus. Arte õpilastest pääses Mustamäe vooru 10 noort: Grete-Liis Truumann 5. kl,  Kevin Cuzzola 6. kl, Marta Mia Lepland 7. kl, Adrian Mõttus 8. kl, Hedlin Pohlak 8.kl,  Lauri Vannaasseme 9. kl, Remi Hiiemäe 9. kl, Grete Lepvalts 11.kl, Tim Tammer 11. kl,  Killu Raja 12. kl. ja võitjate autasustamine oli 5. märtsil Kännukuke raamatukogus. 
Sellel aastal aga käivitus uudne keelevõistlus  Keelenutt, mis sündis koostöös Tallinna Arte Gümnaasiumi ja Kadrioru Saksa Gümnaasiumi eesti keele ja kirjanduse õpetajatega. Keelevõistluse  sihtgrupiks on õpilased vanuses 4.-6. klassid. Osavõtjaid oli üle Tallinna ohtralt. 
Osalejad pidid mõõtu võtma folkloorist, katsetama kirjutamist ning näitama oma sõnamoodustusoskust. Selleaastase, Keelenutt 2019, teemaks oli "Kool folklooris ja folkloor koolis". Võistlejate autasustamine toimub 14.03. 2019 ning saab täpsemalt rääkida järgmise nädala sissekandes. Põnevaid ootusi. 
Keskkonnasõbralike artelaste küünlaümbriste kogumise  kampaania on lõppenud, parimad autasustatud. TAG-s korjati küünlaümbriseid kokku 40 kg ja saadi ka väärilise tasu, 26 eurot, mis pannakse  õpilaste preemiareisi fondi. Meid nii õpilasi kui õpetajaid ning ka lapsevanemaid oodatakse järgmiselgi aastal võistlema. 
Arte õppurid osalesid üsna hiljuti noortesaate "NOVA" tegemisel ning pidid vastama poliitikaalastele küsimustele. Saadet on võimalik näha siin. Artelased on eetris kaheksandast minutist. Tore on teada, et noored on ühiskonnateadlikud.
Arte õpetajad peavad oluliseks oma õpilaste silmaringi mitmekülgset arendamist ning nendeks laiendamisviisideks on kahtlemata teatrikülastused. 8. c käis vaatamas VAT teatri etendust "#KaotaMindÄra", mis avaldas oma virtuaalmaailma, sotsiaalmeedia painavuste ning koolikiusamisteemade, perekonnavaheliste suhete etc oluliste teemadega üsnagi sellist mju, mida kaheksandikud nimetasid naha alla pugemiseks. Etendust on käinud vaatamas ka väiksemate klasside õpilased, kellele samuti vaadatud tükk tugeva mulje jättis. 
Järgmine õppenädal toob kaasa endaga emakeelelisust mitmest nurgast ning artelane saab veel raagus puudele vaadates mõelda - kevad on tulemas.

Kommentaare ei ole: