laupäev, 16. november 2019

Isadepäevast, rahvastepallist; helkuripäevast, õppekäikudest, koostööpäevast - TAG 04.11-15.11.2019

31 aastat tagasi oli  16. novembril kolmapäev ning  ilmgi suhteliselt sarnane praegusele: sadas vihma, oli pime. Kodudes jälgiti pingsalt "Aktuaalset kaamerat", sest tulemas oli midagi enneolematut - võeti vastu suveräänsusdeklaratsioon, millega märgiti ära Eesti rahva vabanemisprotsessi juriidiline algus. Täna 31 aastat hiljem aga saab blogi lugeja teada järgmist. 
07.11.2019 tähistas Arte isadepäeva. 1.-3. klassil oli palju toimetamist. Enne ametlikku osa sai kohvikus nautida 4.-6. klassi õpilaste poolt tehtud maiuseid. Edasi oli tutvustus ja kontsert, mille lapsed ise õp. Meeli Mandre ja õp. Reet Tiro juhendamisel ette valmistasid. Peale seda jagunesid kokkutulnud töötubadesse. Neid oli erinevaid. Võimlas tehti kuivamaa
laskesuusatamist, lammutamist ja ehitamist koonustega ja lõpetuseks mängiti kulli. Koolimajas käis orienteerumismäng erinevate ülesannetega: loeti pilte aula läheduses, neljanda korruse ukse numbreid jne. Isegi koodi pidi murdma. 207. klassis sai liimida, värvida ja disainida omaenda maski. 204. klassis tehti laevasõidu makette, mille laevukesed isegi purjetasid merel. Mõnel ujusid kalad. Esimesel korrusel 116. klassis said isad rakendada enda lego-teadmisi, sest sealses robootikatoas oli võimalus teha liikuv auto või lausa dinosaurus.
Ürituse õnnestumise eest täname õpetajaid: Külli Hansen, Karina Mihkelson, Merike Strahov, Aivar Villems, Indrek Siska, Evelin Lepa, Heli Mänd, Heli Kompus, Heidi Raidlepp-Reidak, Õnne Linnas, Tiina Puuste, Maris Lang. Neile olid abiks lapsed Arte õpilasesindusest. Koju läksid õpilased naerunäoga ja isad ootasid juba, et saaksid diivanile visata.
11.11. toimunud DUMLE rahvastepalli Tallinna piirkonna võistlustel  saavutasid 4.-5. klasside poiste võistkond tubli 2. koha ja tagas ühtlasi edasipääsu finaalturniirile, mis toimub 27.11. Narvas. Hoidkem siis neile pöialt! 
Ammugi on möödas ajad, mil õpiti pelgalt õpikust ja range õpetaja käe all. Mis oleks parem saamaks aimu teraviljadest, kui seda mitte otse õppida? 
6.b klass õppiski teravilju tundma teisel moel - õpilased küpsetasid karaskit. Õpetaja kostitas müslisegudega. Miniplakat teraviljast sai tehtud omamoodi. Tund oli meeleolukas ja oi kui väga maitsev. 
Novembri pimedusega haakub hästi 4.-6. klassidele korraldatud helkuripäev. Sedakorda tuli õpilastel valmistada ette liiklusteemaline lauluke  tuntud lastelaulu viisidega - 4. klassidel "Põdral maja metsa sees"; 5. klassidel "Hiiretips läks putru keetma" ja 6. klassidel "Oh kooliaeg". Toimus liiklusteemaline kahoot, esines TAG vilistlane
Rando, kes tegeleb liikluskorraldusega ja otse loomulikult ülesandejaht pimedas koolimajas. Kõik osavõtjad olid tublid ning üritus kulges vägagi rõõmsa lärmi saatel. Kohal oli ka liikluslõvi Leo, kellega sai teha pilti ja kes osales parimate viktoriinitajate, osalejate, kodutöö ettevalmistamise ja ülesandejahi võitjatega. 
Kahel koolinädalal jagus tegevusi majast väljapoolegi. Näiteks 6.a ja 7.a külastasid rahvusraamatukogu. Klassid osalesid  programmides  aardejaht   "Kuidas elad,

rahvusraamatukogu" ja "Lähme rahvusraamatukokku!". Õpilased olid vaimustuses. Kõige huvitavam fakt, mis meelde jäi -raamatukogus on umbes 60 km raamatut ehk raamatud katavad distantsi Tallinnast peaaegu Märjamaale. Valitses vaikus! 
Mis oleks aga parem keskaegse linnaruumi tundma õppimiseks, kui külaskäik Tallinna
Linnamuuseumi, kuhu siirdus lisatunnile 10.klassi humanitaarsuund. Tutvuti uute eksponaatidega  ning mängiti läbi stsenaarium "Linn versus maa". Õpilased said teada mõndagi huvitavat ning teadmistepagas täienes jõudsalt. 
Kui osad õpilased veetsid humanitaarsetes teadmistepaigas oma aega, siis 11.RT ja 12.R käisid koos füüsikaõpetajaga teadusetendusel "KVARK SHOW" Saku Suurhallis.
Ülivõimsate katsete tegijateks olid Arnold ja Mats, kes nägid välja nagu tõelised füüsikud. Nad tutvustasid või tuletasid meelde füüsika seaduseid ning tõestasid neid katseid läbi viies. Midagi uut gümnasistide jaoks ei olnud, sest kõiki neid
seaduseid on õpitud, kuid etendus meeldis, sest nii suurejoonelisi katseid pole veel nähtud. Tulekatsete puhul tundis publik ka soojalainet, mis seal eraldus, sest eksperiment oli nii efektseks tehtud. Teadusshow ei olnud ainult katsed, vaid oli ka muusikalisi etteasteid, et muuta etendus meelelahutavamaks. kaasa lõid ka Ott Kiivikas tütrega, Liis Lemsalu ja teised. Show oli huvitav ja meeldejääv. 
Laupäevasel päeval kohtusid koolimajas õpetajad ja lapsevanemad - Artes toimus iga-aastane lapsevanemate ja õpetajate koostööpäev. Seekord saadi kokku juba neljandat korda. Küll veidi tavapäratul ajal, novembris, kuid osavõtjate hulga üle kurta ei saanud.
Teemavalik langes lapsevanemate soovide kohaselt koolikiusamisele, sellega seonduvale. Et Arte on 2019. aastal liitunud KiVa-koolide võrgustikuga, kutsusime päeva läbi viima KiVa koolitaja Kerli Prassi. Lapsevanemate sõnul lendas aeg kiiresti, sest teema oli huvitav ja koolitaja
kompetentne. Saadi näpunäiteid kodudes kiusamisprobleemiga toimetamiseks, aga ka infot koolis toimuva kohta.
Kokkuvõtteks võib öelda, et kõik jäid koostööpäevaga rahule, kohtuda soovitakse järgmistelgi aastatel ja ikka laupäeval, sest see on sobivaim aeg kõigile osapooltele, mis ei seo inimesi teiste töökohustustega.
Edasiste huvipakkuvate teemadena toodi välja seksuaalkasvatust ja suhtekorraldust.
Raagu rootsunud puud, niiske asfalt ja lõplikult  madalasse vajunud pilved on siiski vaid ajutised, sest nelja nädala pärast aimub poolaasta lõpp ja jõuluaeg - lihtsalt üllatav, kui kiirest on kooliaasta algusest kulunud 77 päeva. 

Kommentaare ei ole: