laupäev, 8. aprill 2017

"Orhidee emale 2017"

Peagi käivituvad üle-eestilised vabariigi suurt juubelit tähistavad sündmused ning omamoodi sissejuhatavana mõjus tänavune "Orhidee emale", mis olles inspireeritud laste ja noorte kultuuriaastast, kandis üldnimetust "Mina jään" ja oli oma sisult vägagi seotud säilimise, püsimise, olemise ja samas ka muutumisega.
33. "Orhidee emale" näitas taas, kuivõrd osavad ja andeküllased on meie kooli õpilased ning kuivõrd oskuslikud on õpetajad neid andeid märkama ning arenemise sihikindlale rajale rakendama.
Kui kõik oli viimseni üle kontrollitud, külalised saabunud ja artelaste osavate näppude ja kunstimeele alt valminud asjade väljapanekutega tutvutud, algas oodatud suursündmus.
Esimese esinemisbloki hõlmasid „Uhti-Uhti“ ja
„Lööb suvelaulu rohutirts“ mudilaskoorilt ning tants „Black or White“. Tantusle ja laulule pakkus vaheldust 2.-3. klasside luulepõimik „Kodu jääb“. Edukalt õdedepaarina Arte Tantsulgi oma oskusi näidanud Heliise ja Hedlin Pohlak aga pakkusid silmailu tantsuga „Taevavesi“. 
Kuid mitte ainult koorid pole Arte gümnaasiumis tugevad, vaid meil on ka väga häid soliste ning oma imetabast häält lasi kuuldavale  R.Rannap/P.-E. Rummo lauluga  „Päikseloojangul“ Anneli Torim 11.b-st
Omanäolise etendusega sai hakkama 6.b klass Piia Selge juhatamisel, kus Matthias Johann Eisen ei jõudnud ära imestada linna muutumist 100 aasta jooksul. 
Kahtlemata ühe humoorikama etteaste tegid selleaastase sõbrapäeva playboxi võitnud 6.c klass kavaga "Staarid jäävad" .
Lühinäidendiga  "Igavesti noor“  esinesid aga
Raiden Proosvelt 3.c, Alvar Arrak 9.a, Sven Sepp, Aleksandra Baikova 12.a, Art Joosep Tomberg 12.b  
Kooli vanimad õppurid, kohe-kohe küpsuseksamite lainesse sukelduvad abituriendid aga esitasid originaalse numbri „Jackson jääb“ . Enne lõbust ja oodatud tordidemonstratsiooni oli aga võimalik kuulata üleilmselt tuntud laulu  "Somewhere over the Rainbow" käsitlust ansamblilt Kirke,  keda saatis ukulelel Robert Järvpõld 6.b-st
Jäämis-teemalised tordid leidsid aga ürituse vaheajal kiiresti tee vaatajate südametesse ning maitseelamustesse.
Pärast pisukest sirutust ja ringi vaatamist algas ürituse teine blokk ühendkoori esituses kõlanud 
K. Johanson „Õhtu iluga“ ja  R. Rannapi/O. Arderi lauluga  „Laul kooliteest“ põhikooli ansambli esituses. Omanäolistena kõlasid  kooli õpetajate  juba sügisel kirjutatud luuletustega, kus nii  „Õpetajad jäävad“ kui ka „Õpilased jäävad“.
4.c klassi müramutrid esitasid neile täiesti sobiva   „Pärtli laulu" ning seejärel astusid lavale 7.a klassi graatsiad, kes näitasid, kui elegantne ja lööv võib olla tantsuline  "Riigikaitse". Ka ürituse teises poole sai kuulda soololaulu, kui  Aleks Tšebõkin 11.b-st esitas L. Kuurmaa „Mina jään“.
 Väga põneva  kõnelise tekstiga sai toime õppurid 6.b-st Hanna Maria Sibula  põimega „Mina jään endaks“.
Impresiivset plastikat esitas soolotantsuga aga  Hanna Maria Rool 9.a-st , kus oli selgelt aru saada, et tantsu pealkiri läks igati täkesse - „Mina“ .
 J. Vabarna „Üle ilma“ viiside saatel ,  mil laulsid Anneli Torim, Diana Maasen 11.b-st mindi üle õhtu olulisimale märksõnale -  orhidee loosimisele. Ilmselt on igati mõistetav, et kauni õie sai sellelgi aastal ema, kellel õpivad Arte gümnaasiumis mõlemad lapsed (viimasel viiel aastal juhtunud nii). 
Pisut rokilikumates meloodiates esinesid aga Tanel Treuberg ja koolibänd, kes lasid kõlada  B. Shelton „Smoll Town Big Time“'l. Õhtu viimaseks tantsuliseks numbriks aga oli mõõneti sümboolse alatooniga 12. klasside neidude esitatud hoogne ja visuaalselt nauditav tants „Meie lähme – teie jääte“. Viimase sõna aga sai Arte uudiskoor - RAMM palaga „Oma laulu ei leia ma üles“. Kuid neilegi oli vaja pisut naishäälte abi ning selle käe ulatas ansambel Kirke.
Väga sisuka ja võimsaid emotsioone tekitanud õhtu lõppedes mõtles nii mõnigi kõikidele nendele Orhideedele, mis on juba olnud ning ka neile, mis on ees ootamas. 
Igatahes vastupidavat meelt uutes ettevalmistustes ja üritustes.  

Kommentaare ei ole: