pühapäev, 30. aprill 2017

Tähestikupidu; eelkooli lõpetamine; õppekäigud - TAG 24.04 - 28.04.2017

Kevad on tõesti heitliku meelega, sest viimane aprilli koolinädal möödus suisa mõtisklustega, kas peaks võtma talvekorterist välja kõik suusad, kelgud, uisud ja kindad-sallid, sest sellel ajal, kui abiruutium oma koolielu ühte suurimat eksamit sooritas, poetas pika vinnaga talv ennast puudele ja põõsastele. Ilma veiderdused aga ei takistanud kooliperel asjatamast.
Näiteks viibis algklassidest 2. a klassijuhatajaga liivapiltide töötoas, kus tuli järgida lihtsaid reegleid: valida sobiv aluskaart, mõelda, mis värvides liiva millisel pinnal kasutada, tegutseda juhendite põhjal ning kui töö valmis, siis see ka salvestada lamineeries või tsellofaankotti pannes  – nii jääb kaunis mälestus pikaks ajaks. Lastele oli see uudne ja põnev kogemus ning meisterdamine kõitis ka kõige rüblikuma rahulikult pilti valmistama.
Kuuendast  klassist alates lisandub õpilastele ainekavadesse vene keel. Mitmele koolijütsile on see esmane kokkupuude uue tähestikuga ning selle selgeks saamine võib olla parasjagu keeruline, aga üsna seal kooliaasta IV veerandil tähistavad vene keele õoetajad õpilastega ühes tähestikupäeva. Sedakorda ühendati pidu nutikuuga ning tähestikupeo tähistamisest kõneles 6.c klassi Eliise järgmist: "Täna tähistasid 6. klassid vene tähestiku selgeks saamist. Sel aastal oli meie kooli üritus esimest korda õues. Meil oli aega 35 minutit, et äpi abil läbida punkte, mida oli kokku 18. Minu meelest mängisime peaaegu nagu Pokemon GO’d .  Tund lõppes hoogsa tantsu ja lauluga. Tantsu, mida saime kaasa tantsida, esitasid meile 6.b Grete ja Demi ja 6.a Keidy ja laulu kandis ette imeilusa häälega 6.a klassi Anna. On hea, et oleme õppinud midagi uut." 
Looduse tunnetamine otseste kontaktide kaudu on õppurile kahtlemata meeliülendav kogemus. Tallinnast mitte kaugel asuvas Lahemaa rahvuspargis on Viru raba, mida külastasid 26. aprill Arte gümnaasiumi  9.a klass. Sealne õppur Stiine kirjutas õppekäigust järgmist: "Viivisime klassiga Viru rabas, kus jalad said kõigil märjaks. Meid jagati kaht gruppi, kus üheks giidiks oli Rauno ja teiseks Maarja. Käisime rabas mööda plankteid ja ka vahel mööda laukaid ja üle vee. Ilm ei soosinud absoluutselt kahjuks, giid ise ütles, et nii jama ilmaga pole ta ammu rabas käinud. Nägime kahe tunniga rabas kõiki aastaaegu. Giidid tutvustasid meile igasuguseid samblaid ja samblikke, marju ja puhmaid. Vaatasime puude vanust koore järgi. Mõõtsime puid.  Riided ja jalanõud olid kõigil läbimärjad, aga muidu oli tore ja rõõmus meel!" Eks üheksandikudki peavad veel oma klassiga võtma kooolemisest viimast, sest ainult kuukene veel, tulevad põhikooli lõpueksamid ning paljude rajad suunduvad teistesse koolidessegi. 

Et artelastel oleks ikka järelpõlve jätkusuutlikkus, siis toimib kooli tõhus eelkool ning sealsedki õppurid lõpetasid oma eelkooliõpingud. Selle tähistamiseks toimus pidulik konserdike, kus 
eelkooli lõpetajad esinesid vanematele, rääkisid, kelleks nad saada tahavad, laulsid tähe- ja numbrilaule ning laulu  "Põdra maja". 
Loodame, et paljud neist mürsikutest tee meie koolimajja leiavad. 
Tahaks nii väga uskuda, et selle-aastane maikuu meid vist just suvekuumusega ei hellita, aga loodaks, et ei viska meile uisutuisuilma teele, vaid saame sammuda oma kevadised nädalad mõnusalt kooliaasta lõpemisesse, sest väga palju pingutamist tasemetööde, eksamite, loovtööde kaitsmiste näol on veel tulemas. Eks ilmataat arvabki nii, et praegu poleks õuepealseid ahvatlusi ;) Järgmiste sissekanneteni!



Kommentaare ei ole: